50 jaar Leda

Landhuisje Leda is sinds 1956 een begrip in Lhee en omstreken. Meer dan 4 generaties Koning hebben hier hun oude dag of hun vakanties doorgebracht.

In 1956 bouwde boer Thijs Koning het huisje. Zijn boerderij in Eemster – op een paar kilometer van Lhee – was te groot geworden na het overlijden van zijn vrouw. Zijn zuster Jantje hield hem gezelschap. Het huisje Leda was spartaans: Geen gas, water uit de regenton en het toilet kwam uit in de beerput. In de achtertuin werd zoals het een boer betaamt groente geteeld.

Na het overlijden van Thijs in 1967 kwam Leda in handen van zijn zoon Berend. Een man met een missie. Leda zou een vakantiewoning worden om de mensheid kennis te laten maken met de prachtige provincie Drenthe en de omgeving van Dwingeloo in het bijzonder. Berend was een echte gastheer. Op de zaterdagen reed hij met zijn vrouw Grietje in een Daf 66 van Beetsterzwaag (Friesland) naar Lhee om nieuwe gasten persoonlijk te verwelkomen.

In 1995 ging het beheer van Leda over op (klein)dochter Hilda. Samen met echtgenoot Lambert verbouwt zij Leda tot een comfortabele vier-sterren vakantiewoning.  Je herkent het huisje van 50 jaar geleden bijna niet terug. De gastvrijheid en de wonderschone omgeving is gebleven evenals de passie om vakantiegangers net zo enthousiast te krijgen als wij zelf.

Leda in 1956 en in 2016