De welstaat

Ter ere van het 200-jarige bestaan van de Koloniën van Weldadigheid in 2018, brengt Kameroperahuis in september Welstaat: een muziektheaterbeleving die je Frederiksoord en omgeving met nieuwe ogen laat zien.

Welstaat
Als bezoeker staat je een sprookjesachtige ervaring te wachten, met bijzonder gebruik van de bosrijke omgeving, live muziek en soundscapes. Na het passeren van de ‘toegangspoort’ in Frederiksoord kom je als nieuwkomer terecht in het fictieve oord Welstaat. Tijdens een soort Vossenjacht bezoek je bijzondere locaties en ontmoet je allerhande personages die uiteindelijk bijeenkomen in een spetterend slotstuk. Een magisch-realistische muziektheatervoorstelling dat je niet mag missen!

Johannes van den Bosch
Welstaat is gebaseerd op het historische verhaal over leiderschap en weldoen uit de negentiende eeuw van de Maatschappij van Weldadigheid en haar vrije koloniën. Johannes van den Bosch stichtte in 1818 de eerste Vrije Kolonie Frederiksoord, waarna Willemsoord en Wilhelminaoord volgden. In deze drie oorden kregen arme gezinnen de kans om een nieuw bestaan op te bouwen. Van den Bosch vatte zijn gedachtengoed samen in drie geboden: denk wel, durf wel & doe wel.

Welstaat de voorstelling
In de sprookjesachtige bossen van Frederiksoord ligt Welstaat. Hier leefde eens een gemeenschap vredelievend samen onder leiding van de wonderschone Hannah. Hannah was een leider die ervoor zorgde dat iedereen in Welstaat kon worden wie hij of zij wilde zijn. Sinds haar overlijden is Welstaat veranderd. De rijkdom neemt af en de ooit zo hechte gemeenschap dreigt in drie groepen uit elkaar te vallen. Om ervoor te zorgen dat de gemoederen niet nog hoger oplopen, besluiten de bewoners Welstaat te koop te zetten. Met als doel: het vinden van een nieuwe leider (u?). Lukt het de bewoners om met de komst van deze nieuwe leider Welstaat weer tot bloei te brengen?

De voorstelling Welstaat is te zien van 19 t/m 30 september. 

www.welstaat.nl/voorstelling